Presentació

DESENCERCLAR ELS ESPAIS COMUNS
Grup d’autoformació, killing the cowboys
comuns@autoproduzioni.net
http://comunsmallorca.noblogs.org/
@killingcowboys

La història no és un procés lineal. En els nostres dies, la cultura neoliberal, que beu d’una tradició basada en una idea voraç del progrés i en una mercantilització creixent de tots els aspectes de la vida, està realitzant “encerclaments” progressius sobre recursos vitals per a les persones. És a dir, s’estan convertint recursos comuns en mercaderies que romanen en mans de l’Estat o sota propietat privada. Encerclaments que reapareixen un cop més en la història i ens estan deixant, per una banda, aïllades socialment i, per altra, mancades de recursos pel sosteniment autònom de la vida.

Si el llarg període de transició del feudalisme al capitalisme va veure’s marcat pels tancaments sobre els béns comunals, sobretot a través de l’expropiació de terres als pagesos comuners, avui s’inaugura una nova fase de privatitzacions depredadores sobre béns tangibles i intangibles. La rapidesa amb la que aquest procés s’està consolidant juga amb l’estat d’estupefacció en què ens trobam i la lentitud amb la que es tornen a dibuixar subjectivitats polítiques capaces de sentir-se i pensar-se a sí mateixes. Podríem conceptualitzar allò que anomenen “crisi” com una nova onada superlativa d’encerclaments sobre els béns comuns per part del capitalisme, la seva nova (i alhora sempre present) manera de seguir acumulant capital i empènyer així, mitjançant una fugida endavant, el sistema capitalista cap a una nova fase. En aquest context, està apareixent de nou el concepte d’allò comú, amb la força de dibuixar un pronom oblidat, el nosaltres, i amb l’eco de formes d’organització col·lectives que esdevengueren una realitat en el passat.

Els discursos dels comuns s’estan dibuixant poc a poc des de disciplines i pràctiques diverses. La proposta d’aquest curs és precisament la de fer aterrar en forma d’una pràctica, la lectura col·lectiva, els textos contemporanis sobre els comuns, traçar preguntes i desplegar el concepte transversalment. A partir dels diferents àmbits en què pensam i practicam els comuns (la ciutat, l’educació i el coneixement, internet, els recursos naturals,…), ens plantejam:

Preguntes:

  • Què entenem per comuns (commons)?
  • En l’actual context de crisi, quin sentit donam a reapropiar-nos dels comuns?
  • Com reforçam un nosaltres que esdevengui subjecte polític dels comuns?
  • Quines tàctiques i estratègies podem imaginar per desencerclar i crear espais comuns?

Metodologia

La dinàmica és similar a la d’un grup de lectura: a partir d’uns texts proposats (disponibles al blog) s’articulen una sèrie de sessions en les què aquests texts són contextualitzats i serveixen de punt de partida a una reflexió, crítica i elaboració conjunta. La tasca de la contextualització es distribueix entre les participants del grup o diferents persones convidades, que elaboraran un document. Una segona persona assumirà el rol d’apuntadora a cada sessió, deixant constància dels fils explorats i de les principals qüestions abordades.

La darrera sessió servirà per revisitar els fils explorats i reformular les preguntes per contribuir al debat actual sobre els comuns.

Els diferents documents elaborats s’aniran publicant al blog del grup, a més, les sessions es retransmetran en streaming.

On?

transitant: llibres i línies de fuga (c. Socorrs 16 de Palma)